مهارت های زندگی
  • 509
  • 402 مرتبه
خشم مثبت، خشم منفی

خشم مثبت، خشم منفی

1397/06/24 11:05:23 ق.ظ

 

 

پرسيده‌اند:

چه راه‌هايي براي كنترل خشم وجود دارد؟ لطفاً راهنمايي كنيد.

 

پاسخ ما:

تحلیل مسئله:

خشم، از ویژگی هایی است که، با حکمت در آفرینش انسان لحاظ شده است. خداوند حکیم، آدمی را «خشم دار» آفریده است. این صفت، مانند غیرت و شجاعت است که از اوصاف کمالی انسان اند. پیامبران نیز خشم ندارد، ناقص است و یکی از اوصاف انسانی را ندارد که البته چنین کسی یافت نمی شود. یکی از فایده های خشم، در مقابله با دشمن آشکار می شود؛ خشم، شجاعت و شهامت آدمی را برمی انگیزد و افزون می کند.

 

خشم مثبت، خشم منفی

خشم مثبت همان است که در بالا بیان شد؛ که در رديف غيرت و شجاعت است. خشم مثبت آن است كه عقل بر آن فرمان براند و در ميدان عقل، جولان دهد و كرداري خردمندانه و البته شجاعانه را باعث شود؛ اما خشم منفي آن است كه نابجا به جوش آيد و زمام خود را از كف عقل بيرون كشد و آدمي را از مدار خردمندي درآورد و كرداري نابخردانه و ظالمانه را باعث شود.

خشم مثبت، صفت و حالتي عاقلانه و شجاعانه است و نتیجه‌ای نيكو دارد؛ اما خشم منفي، صفت و حالتي نابخردانه و ديوانه‌گونه است و خرابي و پشيماني به‌جا مي‌گذارد.

خشم مثبت، نشانه سلامت جان و روان است و خشم منفي، نشانه ناسلامتي اعصاب و روان و يك «اختلال رواني» است.

 

اما راهكارهاي كنترل خشم منفي:

۱.باعث‌هاي خشم را حذف كنيد.

چه چيزهايي شما را خشمگين مي‌كند؟ آن را از زندگي‌تان حذف كنيد.

 

۲.از محل خشم فاصله بگيريد.

هرگاه خشم به سراغتان آمد، از آن مكان و موقعيت، فاصله بگيريد. ماندن در محل و ميدان دادن به عوامل خشم‌انگيز، باعث افزايش خشم مي‌شود و اختیار را از کف اراده تان می رباید. پس، زود تغییر مکان و موقعیت دهید و از خشمگاه بگریزید.

 

۳.ياد خدا كنيد و ذكر بگوييد.

هنگام خشم، خدا را و نظارت او را به ياد آوريد. آن گاه ذکر خدا بگویید؛ هر ذکری که دوست دارید؛ عربی، فارسی، دعا، قرآن؛ برای نمونه، «لا اله الا الله»، «لا حول و لا قوة الا بالله»، «آمنا بالله و رسوله و لا حول و لا قوة الا بالله» با تمرکز ذهن و دل و با توجه به معانی آن ها، نیز صلوات بفرستید. هر ذكر و آيه و دعايي را كه بيش‌تر دوست داريد و به دلتان مي‌نشيند، همان را بگوييد و بخوانيد. اين راهكار، در كنترل خشم، بسيار مؤثر است.

 

۴.ورزش كنيد.

ورزش، در آرامش اعصاب و روان و كاستن از خشم منفي، بسيار اثرگذار است.

 

۵.به مشاوري دانا و توانا مراجعه كنيد.

خشم منفي، يك اختلال عصبي و رواني است. مشاور دانا و توانا، كمكی نيكوست براي درمان اين اختلال. حتي اگر او شما را به پزشك ارجاع داد، بپذيريد و مقاومت نكنيد.

 

کارشناس: حجت‌الاسلام استاد علی‌اکبر مظاهری

 

 

منبع: مجله خانه خوبان ، شماره ۱۰۳